Βουλή… στα κάγκελα

Παρελθόν αποτελεί ήδη η – σύντομη – πασχαλινή ανάπαυλα καθώς οι βου­λευτές επιστρέφουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα και «ξαναπαίρνει μπρο­στά» η συζήτηση για το ασφαλιστικό πολυνομο­σχέδιο. Η κοινοβουλευ­τική επεξεργασία του νομοθετήματος άνοιξε στις αρχές της Μεγάλης Εβδο­μάδας, ωστόσο, αναπό­φευκτα, βρίσκεται σε συ­νάρτηση – σε τι βαθμό μένει να το διαπιστώσου­με πολύ γρήγορα – με την εμπλοκή που παρουσία­σε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Με τη σημείωση, λοι­πόν, ότι τα… πάντα παραμένουν ρευ­στά, μια και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές ακόμα «τρέχει» και υπάρχει μπρο­στά μας το Eurogroup της ερχόμε­νης Δευτέρας, η επεξεργασία του νομοθετήματος συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη με την κατ’ άρθρον συ­ζήτηση και αύριο Παρασκευή με τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου προ­κειμένου στη συνέχεια να εισαχθεί, την εβδομάδα που ακολουθεί, στην Ολομέλεια προς ψήφιση, εν μέ­σω απεργιών και κινητοποιήσεων, όπως όλα δείχνουν. Και με… αμπα­λάζ ό,τι «βγάλει», θετικό ή αρνητι­κό, η συνεδρίαση του Eurogroup.

Γιατί μπορεί οι κυβερνητικοί βου­λευτές να ταξίδεψαν για τα μέρη τους με το… άγχος του ασφαλι­στικού, επιστρέφουν όμως με τον «βραχνά» τού τι μπορεί να γράφει στη σούμα ο «λογαριασμός» του Eurogroup και με τι μορφή θα έρθει τελικά στην Ολομέλεια η απαίτηση των δανειστών για την ψήφιση των επιπρόσθετων μέτρων…

Μένει επίσης να διαπιστωθεί στην πράξη η… διάθεση με την οποία γύρισαν από τα χωριά και τις περιφέρειές τους οι βουλευτές από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, αρχής γενομένης από σήμερα και όταν με το καλό φτάσει αυτό στην Ολομέλεια, θα δείξει και τα… μηνύματα που έλαβαν οι κυβερνητικοί βουλευτές από συγγενείς, φίλους και ψηφοφόρους σχετικά με το ασφαλιστικό πολυνομοσχέδιο.

Μεγάλα ζόρια

Και το λέμε αυτό γιατί, ναι μεν από τα… ενδότερα της Κ.Ο. του ΣΥ­ΡΙΖΑ θέλουν να «βγαίνει» προς τα έξω μια στέρεη εικόνα για το τι θα πράξουν εντέλει οι βουλευτές την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας, ωστόσο δεν μπορεί παρά να σημει­ωθεί, όπως εξελίχθηκε, και το δε­δομένο: Τα δάχτυλα μιας παλάμης έφταναν και περίσσευαν για να με­τρήσει κανείς τους βουλευτές που επέλεξαν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο, εκτός από τον αρμόδιο υπουργό και τον εισηγητή του ΣΥ­ΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτη­σης του ασφαλιστικού στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα στην αρ­μόδια επιτροπή.

Το νομοθέτημα ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή με τη στήριξη μόνο των βουλευ­τών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψή­φισε. Η κυβέρνηση, στις δυο πρώ­τες ημέρες της συζήτησης του νο­μοσχεδίου, τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, δέχθηκε σφοδρό­τατα πυρά για τις διατάξεις του νο­μοθετήματος όχι μόνο από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, αλλά και από τους εκπροσώπους των επαγγελματικών ενώσεων, των κοι­νωνικών φορέων και των συνδικά­των που συμμετείχαν στην επεξερ­γασία του νομοσχεδίου.

Η… απάντηση του κυβερνητικού στρατοπέδου στις γενικευμένες αντιδράσεις που φέρνουν οι ρυθμί­σεις του ασφαλιστικού πολυνομο­σχεδίου, στην έναρξη της συζήτησης, ήταν η… δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος χαρακτή­ρισε τον εαυτό του ως «ταξικό απο­στάτη» ενώ, υποστηρίζοντας το νο­μοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του, έκανε λόγο για «εθνικής σημα­σίας μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά το σύστημα συντάξεων».

Η συνέχεια του «έργου» από σή­μερα και σύντομα στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Μέχρι τότε, όρεξη να έχουμε και θα πήξουμε στις «ομορ­φιές»…

ΜΙΧAΛΗΣ  ΧΑΡΙAΤΗΣ, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ