Χαρίστηκαν οι τράπεζες στα funds που κάνουν ό,τι θέλουν

Ότι θέλουν κάνουν τα funds στην Ελλάδα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους δανειστές. Τα funds υπαγορεύουν και η κυβέρνηση υπακούει πειθήνια.

Το ότι οι τράπεζες χαρίστηκαν σε funds με όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, με σκοπό δήθεν να σωθούν, το καταγγέλλει η ΛΑΕ και ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε μήνυσε που κατέθεσε για το θέμα. Πολλές φορές έχει γραφτεί ότι το μόνο θετικό που είχαν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ήταν μόνο για τα ξένα funds και όχι για το ελληνικό δημόσιο, ούτε καν για τις ίδιες τις τράπεζες. Τα ξένα funds αγόρασαν πάμφθηνα τις τραπεζικές μετοχές, και τώρα υπαγορεύουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για να βγάλουν πλέον χρήματα από όσα έχουν επενδύσει. Γιατί φυσικά, το ενδιαφέρον τους δεν ήταν πως θα σωθούν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά πώς θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να βγάλουν κι άλλα χρήματα.

Έτσι λοιπόν, οι ελληνικές τράπεζες, που πλέον δεν είναι σε τίποτα ελληνικές, αποφάσισαν να ιδρύσουν bad banks, τις λεγόμενες κακές τράπεζες, στις οποίες θα μεταβιβάζουν τα κόκκινα δάνεια. Έτσι, δεν θα φαίνεται στους ισολογισμούς ότι οι ίδιες ήταν ανίκανες να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια. Θα φαίνεται ότι φταίνε οι «κακές τράπεζες». Όμως αυτές τις κακές τράπεζες θα μπορούν να τις αγοράζουν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών. Οι οποίοι όμως δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους ξένους επενδυτές, που ήρθαν δήθεν για να σώσουν τις τράπεζες.

Αυτή η μεθόδευση δείχνει ότι, στη πραγματικότητα οι ξένοι επενδυτές κάνουν ότι θέλουν στη χώρα μας. Αλωνίζουν πραγματικά. Αποφασίζουν και διατάσσουν. Και οι ελληνικές τράπεζες υπακούουν.

Αλλά εδώ υπακούει σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ουσιαστικά σιωπούν. Γιατί οι κορώνες τους και οι απειλές τους μέσα στη Βουλή, δεν πείθουν κανέναν. Ούτε καν τους ίδιους.

danioliptes.gr