Όλα στα distress funds

Δεν φαίνεται να έχουν τέλος οι διευκολύνσεις που ψηφίζει η κυβέρνηση για να ανοίξει πλήρως το δρόμο στην αρπαγή της κύριας κατοικίας των Ελλήνων δανειοληπτών από τα ξένους γύπες. Τα λεγόμενα distress funds, που ήρθαν δήθεν για να σώσουν τις τράπεζες, αλλά στην πραγματικότητα για να αρπάξουν και να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των φτωχότερων Ελλήνων. Και η ελληνική κυβέρνηση που ως αξιωματική αντιπολίτευση έσκιζε τα ιμάτιά της ότι θα προστατέψει τα σπίτια των φτωχών και των αδύναμων, το μόνο που κάνει είναι να διευκολύνει, όσο μπορεί περισσότερο, τα distress funds.

Αφού λοιπόν άνοιξε το δρόμο καταργώντας το νόμο Σταθάκη πριν καν αυτός δει το φως της μέρας, πριν καν ισχύσει όχι για μία μέρα, αλλά ούτε για μία ώρα, η «πρώτη φορά αριστερά» ελληνική κυβέρνηση, αφού υποχώρησε από όλες τις δήθεν κόκκινες γραμμές, αφού δέχτηκε να αγοράζουν κόκκινα δάνεια όλες τις εταιρείες – γύπες του πλανήτη, έκανε κι άλλη παραχώρηση.

Μετέτρεψε τα 3 χρόνια προστασίας της κύριας κατοικίας σε 18 μήνες και ουσιαστικά έριξε όλα τα όρια προστασίας σε όλα τα δάνεια που αφορούν στην κύρια κατοικία, τα οποία πλέον μπορούν να περάσουν όλα στα funds. Με τη νέα τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, έγιναν σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, με αποτέλεσμα να μπορούν από τώρα οι τράπεζες να δίνουν τη διαχείριση των δανείων πρώτης κατοικίας στα funds, ενώ σε 18 μήνες μπορεί να περάσει και η κυριότητα του δανείου στα χέρια των funds. Το σημαντικό είναι ότι μπορεί να αυξηθεί το κυμαινόμενο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων όταν τα πάρουν τα funds. Με τη τελευταία τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση, όλα τα κόκκινα δάνεια κύριας κατοικίας με αξία κάτω από 140.000 ευρώ, μπορούν να περάσουν σε εισπρακτικές εταιρείες και funds.

Ουσιαστικά δηλαδή εταιρείες διαχείρισης και εισπρακτικές θα μπορούν να παίρνουν από τις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας, ακόμη και μικρής αξίας και να διεκδικούν την είσπραξη των οφειλομένων. Αυτό ισχύει και για τα κόκκινα, αλλά και για τα εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη κάποιο ακίνητο. Ουσιαστικά οι συγκεκριμένες εταιρείες θα αναλαμβάνουν την διευθέτηση και είσπραξη απ’ τους δανειολήπτες. Το παραπάνω μάλιστα αφορά δάνεια όλων των κατηγοριών. Ωστόσο συνεχίζεται η απαγόρευση της πώλησης των εν λόγω δανείων, αλλά αυτό είναι κάτι που – όπως έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον – θα ισχύσει μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Αλλά με αυτή τη κυβέρνηση κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Δεν θα είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που θα αθετήσει κάποια από τις πολλές υποσχέσεις της.

Με τη νέα τροπολογία, επιτρέπεται η διαχείριση αλλά και η μεταβίβαση σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις όλων των δανείων που έχουν χορηγηθεί ή πρόκειται να χορηγηθούν με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η κυριότερη συνέπεια από την εξέλιξη αυτή είναι ότι τα funds, αποκτώντας “κόκκινα” δάνεια αυτής της κατηγορίας θα στραφούν στον εγγυητή, εν προκειμένω το Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, σε περίπτωση που μεταβιβάζεται εξυπηρετούμενο δάνειο σε εταιρεία και αυτό είχε κυμαινόμενο επιτόκιο θα επιτρέπεται πλέον υπό προϋποθέσεις η αύξηση από την εταιρεία που αγοράζει το δάνειο του περιθωρίου -επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς – σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που είχαν καθορισθεί στη δανειακή σύμβαση από την τράπεζα τη στιγμή της μεταβίβασης. Στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν επιτρεπόταν να συμβεί κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, τώρα δίνεται η δυνατότητα εξαιρέσεων ειδικά για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Ακόμη, γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στις ελληνικές εταιρείες διαχείρισης δανείων και τις ξένες σε ό,τι αφορά το πιστωτικό ίδρυμα που θα καταβάλλουν το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ ως ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο στην περίπτωση που θέλουν να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους και στη δανειοδότηση δανειοληπτών των οποίων τα δάνεια διαχειρίζονται.

Όλα τα χαρίζει η ελληνική κυβέρνηση στα distress funds. Μέχρι και τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου. Και μετά τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος τις απαιτήσεις που θα έχει μια εταιρεία fund από το ίδιο το ελληνικό δημόσιο.

danioliptes.gr