Να προσέχουν οι τράπεζες γιατί έρχεται καταιγίδα

Εν λευκώ δίνουν οι τράπεζες τις ελληνικές επιχειρήσεις σε ξένα χέρια. Σε εταιρείες που αναλαμβάνουν δήθεν, την εξυγίανση των χρεωμένων και δανεισμένων ελληνικών επιχειρήσεων για να «γίνουν και πάλι επικερδείς». Μόνο που αυτό γίνεται με κατάληψη και χωρίς ο ιδιοκτήτης, και βέβαια σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, να έχουν κανέναν απολύτως λόγο στα σχέδια τν ξένων σωτήρων. Και χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι απολύσεις εργαζομένων.

Σε λίγους μήνες λοιπόν, σύμφωνα με τα διάφορα θεόπνευστα που αποφάσισε και δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, σε λίγους μήνες οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινο δάνειο, θα μαθαίνουν μέσω των τραπεζών ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό κατάληψη. Γιατί το δάνειό τους έχει περάσει σε ξένα χέρια και, μαζί με αυτό, και η διοίκηση της επιχείρησής τους.

Οι ξένοι και  ντόπιοι σωτήρες θα κάνουν πλέον ότι θέλουν και θα διοικούν τις ελληνικές επιχειρήσεις με τρόπο να ευνοούν τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί σκοπός τους δεν είναι η διάσωση της οποιασδήποτε ελληνικής επιχείρησης, αλλά το πώς θα βγάλουν κέρδη, εύκολα, γρήγορα και εντελώς ανέξοδα. Οι ξένοι σωτήρες βγήκαν τελευταία από το καβούκι τους κι άρχισαν να δίνουν και συνεντεύξεις μάλιστα, για το πώς θα σώσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αλλά δεν αποκλείουν τίποτα. Ούτε καν τις απολύσεις προσωπικού. Οι ίδιοι θα κρίνουν τι θα κάνει η ελληνική επιχείρηση που αρπάζουν, αν θα συνεχίσει να παράγει ότι παρήγαγε, αν θα συνεχίσει να έχει το συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων, αν θα ρίξει την ποιότητα του προϊόντος της.

Γιατί, μας λένε, δεν θα πρόκειται για πώληση, αλλά για «παραχώρηση», η οποία μάλιστα θα έχει ως στόχο την επιστροφή της χρεωμένης ελληνικές επιχείρησης στην κερδοφορία και στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Οι συγκεκριμένες εταιρείες λειτουργούν ως εξής:

Κάνουν οικονομικό και νομικό έλεγχο μιας χρεωμένης επιχείρησης και αναθέτουν το δάνειο σε μια «πλατφόρμα». Μετά αναλαμβάνουν τη διοίκηση αρχίζουν να αναπτύσσουν  ένα «λεπτομερές πλάνο ανάκαμψης» με τη διοικητική ομάδα. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα ξεκαθαριστεί ακριβώς τι ύψος φρέσκα κεφάλαια θα χρειαστούν για να βοηθήσουν τις εταιρείες να ανακάμψουν. Αλλά δεν ξέρει κανείς από πού προέρχονται αυτά τα φρέσκα χρήματα. Τα βάζουν οι ξένοι σωτήρες, ή τα αντλούν από μείωση εξόδων, δηλαδή απολύσεις κλπ;

Αλλά θα πρέπει να προσέχουν οι ελληνικές τράπεζες με ποιους συνεργάζονται, σε ποιους πουλούν δάνεια η τους δίνουν την διαχείριση και με τι τρόπο. Γιατί τις πληροφορούμε ότι έπονται εξελίξεις. Οι οποίες, όπως φαίνεται, θα πάρουν τη μορφή καταιγίδας. Και θα συμπαρασύρουν και τις τράπεζες και τους όψιμους ξένους και ντόπιους φίλους τους.

danioliptes.gr