3 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δανειολήπτης καλείται να εξοφλήσει το δάνειό του τρεις φορές!

1 min read

Οι καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι δανειολήπτες ξεπερνούν και τη κάθε νοσηρή φαντασία. Δεν φτάνει που έχουν αν αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και την ανέχεια, τη δυσκολία να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις στρεβλώσεις των νόμων και των αρμοδιοτήτων που κάποιοι άσχετοι που θέλουν να λέγονται υπουργοί, υφυπουργοί ή σύμβουλοι υπουργών σχεδιάζουν και εφαρμόζουν στη πλάτη των ανήμπορων να αντιδράσουν δανειοληπτών.

Τι διαφορετικό θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, αν ερχόταν αντιμέτωπος με αυτά που αντιμετωπίζει κτηνοτρόφος από τη Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος καλείται να πληρώσει το υπόλοιπο της οφειλής του, όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές!!! Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης συνεργαζόταν με την Αγροτική Τράπεζα από τη δεκαετία του 1970. Έπαιρνε δάνεια, τα εξοφλούσε, ξαναδανειζόταν και εξοφλούσε κανονικά τις υποχρεώσεις του. Μέχρι που, κι αυτός, όπως και χιλιάδες άλλοι δανειολήπτες, ήρθε αντιμέτωπος με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Κάποια στιγμή λοιπόν αδυνατούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την Αγροτική Τράπεζα. Η οποία όμως, ξέχασε πολύ γρήγορα την προηγούμενη συμπεριφορά του δανειολήπτη που κάθε μήνα επί πολλά χρόνια πλήρωνε κανονικά τις δόσεις των δανείων που έπαιρνε, και του έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό. Του βεβαίωσε οφειλή περίπου 20.000 ευρώ, που ήταν το υπόλοιπο του δανείου που του απέμεινε για να αποπληρώσει. Μέχρι εδώ, ίσως και να είναι καλά τα πράγματα. Θα μπορούσε να πάει στη τράπεζα και να βρουν μία λύση από κοινού.

Αλλά ό,τι σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να φαίνεται λογικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι. Γιατί η Αγροτική Τράπεζα του έστειλε ένα φιρμάνι με το οποίο τον καλούσε να πληρώσει το υπόλοιπο του δανείου του. Λογικό κι αυτό μέχρι εδώ. Αλλά η Αγροτική Τράπεζα βεβαίωσε την οφειλή του δανειολήπτη στο Δημόσιο. Στην Εφορία. Οπότε και η Εφορία έστειλε φιρμάνι στον δανειολήπτη να πληρώσει το ίδιο ποσό. Αλλά στο μεταξύ, το υγειές κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, πουλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Οπότε και η Τράπεζα Πειραιώς με τη σειρά της, η οποία όμως βεβαίωσε την οφειλή με νέο δικό της κωδικό, έστειλε φιρμάνι στον ταλαίπωρο δανειολήπτη να πληρώσει την οφειλή με το ίδιο ποσό, που έχει όμως στην Πειραιώς. Και βέβαια, δεν είναι μόνο η τριπλή οφειλή του σε Αγροτική, Πειραιώς και Δημόσιο. Όλο αυτό το διάστημα που δεν πληρώνει γιατί πρέπει να βρει κάποια άκρη πηγαίνοντας από τράπεζα σε τράπεζα και μετά στην Εφορία και ξανά στις τράπεζες για να μαζέψει τόνους δικαιολογητικών και χαρτούρας, χρεώνεται και με τόκους υπερημερίας.

Αν αυτό δεν είναι παράλογο, αναρωτιέται κανείς, τότε τι είναι; Και ο δανειολήπτης πρέπει μόνος του να βγάλει άκρη σ’αυτόν το κυκεώνα που έπεσε ξαφνικά στη ζωή του, όχι από δικό του λάθος ή παράλειψη, αλλά από τους νόμους και τις ρυθμίσεις που έχουν επιβάλλει κάποιοι σύμβουλοι και στελέχη υπουργείων στη ζωή όλων μας, για να κάθονται εκείνοι στις καρέκλες τους και να πληρώνονται από τους φόρους που πληρώνουν όλοι οι δανειολήπτες και οι τυραννισμένοι Έλληνες φορολογούμενοι.

Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, ένας απλός κτηνοτρόφος, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ακέραιος στις υποχρεώσεις του απέναντι στη τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν επί χρόνια, τώρα θα τιμωρηθεί επειδή δεν υπήρξε απατεώνας. Θα του επιβληθούν τεράστια πρόστιμα από την εφορεία, μπορεί να χάσει την επιχείρησή του ακόμα και το σπίτι του αν το δάνειό του πουληθεί σε distress funds. Και δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανένας από τους τραπεζίτες που μαγειρεύουν έτσι τις καταστάσεις για να βγαίνουν κερδισμένοι από τη δυστυχία του κόσμου, όχι μόνο μια φορά, αλλά πολλές. Δεν πρόκειται να τιμωρηθούν όλοι αυτοί οι αργόμισθοι καρεκλοκένταυροι και καλοπληρωμένοι σύμβουλοι, που φέρνουν τέτοιου είδους ρυθμίσεις για να σώσουν δήθεν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά στην ουσία θάβουν και εξαφανίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα και τον πρωτογενή τομέα.

danioliptes.gr

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.