30 Μαρτίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Ναι σε όλα» από τη κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια

1 min read

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ξένοι αξιωματούχοι και μαθαίνουμε για το τι γίνεται πραγματικά στη χώρα μας. Γιατί αν περιμέναμε από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τους εντολοδόχους κοντυλοφόρους τους, τη κυβέρνηση, αλλά και τους βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων, θα μέναμε πραγματικά στο σκοτάδι. Δεν είναι τυχαίοι άλλωστε ότι τα κόμματα, που βρίζουν το ένα το άλλο και όλα μαζί τη κυβέρνηση, δεν ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων, αλλά τσακώνονται με κάθε άλλη ευκαιρία – όπως οι τηλεοπτικές άδειες ή ο ξυλοδαρμός του αξιωματικού της Τροχαίας στο Πολυτεχνείο – μόνο και μόνο για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Αυτή τη στάχτη ήρθε και καθάρισε με μια απλή δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί. Όπως δήλωσε, «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την άρση των νομικών και άλλων εμποδίων κατά την εξυπηρέτηση και διάθεση των κόκκινων δανείων». Και δήλωσε ακόμη κάτι πάρα πολύ σημαντικό ο κ.Μοσκοβισί. Ότι αυτό δεν θα μπορούσε να προχωρήσει με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο. Στη πραγματικότητα είπε ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε «όχι», δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η πώληση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα distress funds. Χρειαζόταν το «ναι» της ελληνικής κυβέρνησης. Κι αυτή το παραχώρησε απλόχερα καταδικάζοντας εκατομμύρια Έλληνες δανειολήπτες να χάσουν το σπίτι τους από τις τράπεζες και τα distress funds. Με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση, που θα «βαρούσε τα ταμπούρλα και οι δανειστές θα χόρευαν», η ελληνική κυβέρνηση που διακήρυσσε το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», η ελληνική κυβέρνηση που έλεγε ότι «θα σκίσει τα μνημόνια», παρέδωσε τους Έλληνες δανειολήπτες βορά στα αρπακτικά των τραπεζών και των distress funds.

Τη παραπάνω δήλωση έκανε ο Π.Μοσκοβισί, με τον πιο επίσημο τρόπο, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με θέμα την διαδικασία πώλησης των κόκκινων δανείων σε distress funds.

Η απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου ήταν καταπέλτης: «Δεν μπορούμε με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο να υποχρεώσουμε τις Τράπεζες να πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα distress funds, αλλά πρέπει να άρουμε όλα τα εμπόδια να το πράξουν εφόσον το επιθυμούν», δήλωσε o Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Π.Μοσκοβισί. Και πρόσθεσε με νόημα: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την άρση των νομικών και άλλων εμποδίων κατά την εξυπηρέτηση και διάθεση των κόκκινων δανείων ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή της πώλησής τους είναι δυνατή».

Αυτό που είπε ο Π.Μοσκοβισί ουσιαστικά είναι ότι δεν ήταν οι Ευρωπαίοι ή οι δανειστές που πέταξαν τους Έλληνες δανειολήπτες στα νύχια των distress funds γιατί πολύ απλά δεν μπορούσαν να το κάνουν. Αυτή που πήρε την απόφαση ήταν η ελληνική κυβέρνηση.

danioliptes.gr