28 Ιανουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα οι τράπεζες

1 min read

Έχουν χάσει κάθε ιερό και όσιο οι τραπεζίτες που κοροϊδεύουν κατάμουτρα και ξεδιάντροπα τους φορολογούμενους και τους δανειολήπτες. Από τη μια δηλώνουν ότι έχουν ζημία και από την άλλη ότι έχουν ρευστότητα. Με ζημία 20% υποστηρίζουν οι τράπεζες ότι έγιναν οι πρώτες πωλήσεις ακινήτων προς τα funds. Οι τράπεζες έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες – όπως ανακοινώνουν οι ίδιες – για εκποίηση ακινήτων που συνιστούν εξασφαλίσεις δανείων που είτε έχουν καταγγελθεί είτε πρόκειται να καταγγελθούν, και στόχο είναι να υλοποιήσουν αυτές τις συμφωνίες με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Και σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι πωλήσεις των ακινήτων έχουν συμφωνηθεί με μέση ζημία για τις τράπεζες της τάξεως του 18% – 20%, πολύ μικρότερη δηλαδή από τις τιμές που ζητούν τα ξένα funds, δηλαδή ως 70%.

Πρόκειται προς το παρόν για 10.000 ακίνητα, που συγκέντρωσαν οι τράπεζες ήδη από τον Σεπτέμβριο (όταν υπολόγιζαν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί με τη λήξη της αποχής των δικηγόρων) και προέρχεται κυρίως από δάνεια στρατηγικών κακοπληρωτών.

Από την άλλη όμως οι ίδιες οι συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν ότι κάνουν κουμπαρά ρευστότητας και στοκάρουν κέρδη. Δημιουργούν «μαξιλάρια» ρευστότητας για το 2017. Κατόπιν αυτού, η κερδοφορία των 400-500 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να δείξουν στη φετινή χρήση αναμένεται να μειωθεί στο ήμισυ, “αποθηκεύοντας” σημαντικό μέρος κερδών για το δύσκολο 2017. Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι, αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση και δεν υπάρξει προσήλωση της κυβέρνησης στους στόχους του προγράμματος και στην επιτάχυνση στον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, τότε ανατρέπεται όλο το θετικό σενάριο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να προνοήσουν για την κάλυψη των απωλειών σε κέρδη που θα καταγράψουν από την ανταλλαγή των ομολόγων EFSF, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του δημόσιου χρέους. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες, η ανταλλαγή των ομολόγων τους αναμένεται στο β’ εξάμηνο του 2017 και από αυτήν θα υπάρξουν απώλειες μελλοντικών κερδών ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν κινδύνους που ζητούν ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα από τις τράπεζες. Τη στιγμή, μάλιστα, που επικρέμαται η “δαμόκλειος σπάθη” του αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος συνιστά μεγάλο μέρος των εποπτικών τους κεφαλαίων και περιορίζει τις κινήσεις άνετου σχεδιασμού.

Γι αυτό οι τραπεζίτες κάνουν κουμπαρά από τη κερδοφορία τους, την οποία οι ίδιοι ομολογούν.

Ας αποφασίσουν όμως τι έχουν. Έχουν κερδοφορία ή ζημίες; Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ή μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Όμως, όπως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, οι τράπεζες ξέρουν πάντα πάρα πολύ καλά τι τους γίνεται. Γι αυτό και προσπαθούν να ξεγελάσουν πάλι τον ελληνικό λαό βγάζοντας στον αέρα δημοσιεύματα ότι δήθεν έχουν ζημίες, τη στιγμή που οι ίδιες ομολογούν ότι έχουν κέρδη με τα οποία κάνουν κουμπαρά. Αυτό που συμβαίνει στη πραγματικότητα είναι ότι μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Για να αρχίσουν να λένε μετά ότι αυξήθηκαν οι ζημίες τους και να αποφασίσει η κυβέρνηση να τους γεμίσει τα ταμεία και πάλι με χρήματα των Ελλήνων.

danioliptes.gr

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.