3 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Άλλος ένας νόμος που ψηφίστηκε στα …τυφλά, υπέρ των τραπεζών

1 min read

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ       2 Μαΐου 2017

Την επιστολή του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης , στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ο Σύλλογος επισημαίνει την παραβίαση ,είτε ευθέως είτε δια παραλείψεως, των εθνικών και ευρωπαϊκών νομοθετημάτων από τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά, παρά τις ενστάσεις, δεν εισακούστηκε καθώς το νομοσχέδιο ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Μετά την κατάθεση του στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή , ο πρόεδρος του Συλλόγου Χαράλαμπος Περβανάς, μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, διαβίβασε την επιστολή στον κ. Σαρίδης ο οποίος διάβασε τρεις βασικές παραγράφους κατά την ομιλία του, στις 27 Απριλίου, στην αίθουσα του κοινοβουλίου, για τον “εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων” . Ακολούθως, κατέθεσε το έγγραφο στα πρακτικά της Βουλής έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι βουλευτές.

Στις επισημάνσεις του Συλλόγου , μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: “Έχει διαπιστωθεί πάρα πολλές φορές, και έχει γίνει αντικείμενο αναφορών από τον Σύλλογό μας προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι τράπεζες κατά τη διάρκεια λειτουργίας των πιστώσεων παραβίαζαν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία (λ.χ. «κρυφές χρεώσεις», επιβολή εξόδων άνευ αιτιολογίας – παραβίαση αρχή της διαφάνειας, ανατοκισμός εξόδων και εισφορών και όχι μόνο των τόκων, επιβολή έτους εκτοκισμού 360 ημερών αντί 365 ημερών, κ.α.).

Οι παρανομίες των τραπεζών κατά τη διάρκεια λειτουργίας των πιστώσεων προσκρούουν , έως και σήμερα, στην αρχή της διαφάνειας, όπως αυτή έχει θεσμοθετηθεί από τον κοινοτικό νομοθέτη με τις κοινοτικές οδηγίες 93/13/ΕΟΚ και 2008/48/ΕΚ. Αυτές οι παραδοχές θα έπρεπε να ληφθούν ιδιαιτέρως υπόψη αναφορικά με το κατατεθέν σχέδιο νόμου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων».

Στο σχέδιο νόμου δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για την προστασία των δανειοληπτών η συνεχιζόμενη πρακτική των Τραπεζών να προβαίνουν σε παράνομες επιβαρύνσεις και καταχρηστικές χρεώσεις όπως αυτές ανωτέρω αναφέρθηκαν. Οι παράνομες αυτές χρεώσεις επηρεάζουν καταλυτικά το πραγματικό ύψος της προς ρύθμιση οφειλής, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, και ο οφειλέτης καλείται να διαπραγματευθεί οφειλή μεγαλύτερη από την πραγματικά οφειλόμενη”.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης , κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή, στις 27 Απριλίου, ανέφερε πως είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα , επισημαίνοντας ότι :”Η Κυβέρνηση νομοθετεί κυριολεκτικά στα τυφλά , με οδηγό και υποβολέα τους δανειστές της Χώρας επιτρέποντας μάλιστα τη δημιουργία εντυπώσεων , την καλλιέργεια προσδοκιών , εκμεταλλευόμενη τις ελπίδες και τους φόβους , της μικρής και μεσαίας επιχείρησης τη συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών”.

Καταλήγοντας αναρωτήθηκε:

Θα έπρεπε να μεριμνήσει η όχι ο νομοθέτης ώστε να επιβληθούν τέτοιοι κανόνες στην διαδικασία του εξωδικαστικου μηχανισμού που να υποχρεώνουν τις τράπεζες να προχωρούν από την αρχή σε εκκαθάριση της οφειλής από παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις ;

Θα έπρεπε η όχι ο νομοθέτης να μεριμνήσει , ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη που επιθυμεί να ενταχθεί στη ρύθμιση , να αμφισβητήσει το ύψος της φερόμενης οφειλής προς τις πιστώτριες τράπεζες και να καταθέσει έκθεση αντιρρήσεων και οικονομοτεχνική μελέτη της εκκαθαρισμένης οφειλής στον εμπειρογνώμονα, ο οποίος να αξιολογεί τους ισχυρισμούς του οφειλέτη ;

Τέλος απευθυνόμενος προς τον υπουργό ζήτησε να πληροφορηθεί με ποιους τρόπους προστατεύει ο νόμος τους δανειολήπτες από τις παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών.

Με αφορμή τα παραπάνω ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε τα εξής:

“Είναι λυπηρό να βλέπεις και να ακούς βουλευτές και πρώην υπουργούς να κονταροχτυπιούνται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού με γενικολογίες, τη στιγμή που και τα δύο νομοσχέδια (ο νόμος Δένδρα ήταν το πρώτο) που ψηφίστηκαν κυριολεκτικά στα τυφλά. Όπως ανέφερε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης “Μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις νομοθετούν κυριολεκτικά στα τυφλά, επιτρέποντας μάλιστα τη δημιουργία εντυπώσεων”. Οι πολιτικοί της χώρας δεν έδειξαν την παραμικρή ευαισθησία να έρθουν και να ενημερωθούν για τις παρανομίες των τραπεζών κατά των καταναλωτών- δανειοληπτών, σε αντίθεση με τον βουλευτή Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων.

Κανένας νόμος απ’ αυτούς που ψηφίστηκαν και θα ψηφιστούν δεν προστατεύει όπως οφείλει τον καταναλωτή- δανειολήπτη. Γι’ αυτό εάν οι πολιτικοί της χώρας θέλουν να ζητήσουν για άλλη μια φορά την ψήφο του Έλληνα πολίτη, καλό θα ήταν να έρθουν να ενημερωθούν για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί . Να μην αρκεστούν σ’ αυτά που λέει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ή ,καλύτερα, να συσπειρωθούν γύρω από τον βουλευτή Γιάννη Σαρίδη ο οποίος είχε το θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομα τους”.

επισυνάπτεται το σχετικό βίντεο από τη Βουλή:

https://www.youtube.com/watch?v=bQjgNm1xhZg

Από το Γραφείο Τύπου

danioliptes.gr

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.