28 Ιανουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ξηλώνουν και τους υπαλλήλους τους οι τραπεζίτες

1 min read

Τα πάντα θα κάνουν οι τραπεζίτες για να σώσουν τις υψηλότατες αποδοχές τους και αν διατηρήσουν ζωντανές, ακόμα και με σωληνάκια στην εντατική, τις τράπεζες τις οποίες έχουν κάνει μαγαζάκια τους εδώ και χρόνια. Μαγαζάκια τα οποία όμως πάνε για διάλυση. Και για να μην γίνει αυτό, οι τραπεζίτες είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν οποιονδήποτε. Είτε αυτός είναι δανειολήπτης, είτε άνεργος, είτε συνταξιούχος, είτε φορολογούμενος, είτε ακόμη και τραπεζικός υπάλληλος. Αυτό προκύπτει από την είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με την οποία, οι τραπεζίτες αφήνουν να διαρρεύσει ότι μια μείωση του προσωπικού στις κατά 7 με 10 χιλιάδες εργαζόμενους, θα εξοικονομούσε 280 εκατ. ετησίως.

Το ξήλωμα των χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων και το πέταμά τους στην ανεργία μετά από τόσα χρόνια εργασίας και προστασίας των συμφερόντων των τραπεζών, οι τραπεζίτες και τα πάντα πρόθυμα παπαγαλάκια τους το αποδίδουν στην πίεση που ασκείται από τους δανειστές και τους επόπτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και στην κατάσταση της οικονομίας, που θα υποχρεώσουν τις διοικήσεις των τραπεζών να ανοίξουν όλα τα θέματα, ακόμη και τα άκρως ευαίσθητα, όπως ο αριθμός προσωπικού στις τράπεζες. Μείωση προσωπικού κατά 7 με 10 χιλιάδες εργαζομένους στις τράπεζες θα καθιστούσε τους ισολογισμούς τους περισσότερο κερδοφόρους και αποτελεσματικούς, άπαξ και έχει μειωθεί η χορήγηση δανείων δραστικά και το κύριο αντικείμενο είναι οι αναδιαρθρώσεις.

Την εκτίμηση αυτή διαπιστώνουν φυσικά, ποιοι άλλοι (;), κορυφαία τραπεζικά στελέχη, τα οποία τονίζουν ότι εάν ήταν εφικτό άμεσα να μειωθεί το προσωπικό των τραπεζών κατά 7 με 10 χιλιάδες οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτούσαν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Πρακτικά από 40-41 χιλιάδες, οι εργαζόμενοι θα μειωθούν στις 31 με 34 χιλιάδες και πρακτικά, μόνο τα τελευταία 8 χρόνια, θα έχει χαθεί το 50% των θέσεων εργασίας στον κάποτε πολυπληθή κλάδο των τραπεζών. Και ενώ οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους, υπάρχει ένα πρόβλημα. Το νέο πλαίσιο, νομικό – ασφαλιστικό, λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τις εθελούσιες εξόδους. Οι τράπεζες αναζητούν φόρμουλες ώστε να μειώσουν δραστικά το προσωπικό τους. Μάλιστα υπάρχει μεγάλη ελληνική τράπεζα που θα μπορούσε να μειώσει το προσωπικό της κατά 3.300 εργαζόμενους.

Οι τραπεζίτες δέχονται – όπως λένε – μεγάλες πιέσεις από τους μετόχους τους, ειδικά τα ξένα funds, να πετύχουν υψηλές αποδόσεις στις μετοχές. «Οι τράπεζες μπορούν να αποδώσουν και με μικρότερο αριθμό εργαζομένων. Δεν έχουν την ανάγκη κάθε τράπεζα να διαθέτει 8 – 9 χιλιάδες εργαζομένους. Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τις εξελίξεις» αναφέρει τραπεζίτης που βλέπει στον ορίζοντα… μεγάλες μειώσεις προσωπικού.

Δυστυχώς, ήρθε η ώρα και για τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Και όλοι αυτοί έχουν και δάνεια στις τράπεζες που εργάζονται. Τι θα κάνουν τώρα που τους τραβούν το χαλί από τα πόδια; Το λέμε αυτό, γιατί είναι γνωστό ότι το σχέδιο αυτό υπήρχε και έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί από  τις αρχές του 2016. Κάποιοι νόμιζαν ότι δεν θα έρθει η ώρα τους.

Και προσπαθούσαν να δείξουν προθυμία με συνεχείς οχλήσεις και εκβιασμούς κατά των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.  Γιατί νόμιζαν ότι αυτό θα οδηγήσει στην παραμονή τους στην εργασία τους. Αλλά δεν κατάλαβαν ότι οι τραπεζίτες, προκειμένου να σωθούν, θα θυσιάσουν όσους περισσότερους μπορούν.

danioliptes.gr

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.