ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 19 Μαΐου 2017

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, για άλλη μια φορά, αποδίδει ευθύνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης που αφήνει απροστάτευτους χιλιάδες δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα. Αφορμή αποτελούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που απορρίπτουν τις αιτήσεις δανειοληπτών για χορήγηση δωρεάν νομικής βοήθειας για να αντιμετωπίσουν δικαστικά έξοδα έτσι ώστε να υπαχθούν στο νόμο 3869/2010 ( νόμο Κατσέλη) που είναι η μόνη σωτηρία τους.

Τις θέσεις του Συλλόγου υποστήριξε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Ενδεικτική είναι η απορριπτική απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης για χορήγηση νομικής βοήθειας σε δανειολήπτρια, με χαμηλό εισόδημα, που καλείται να αντιμετωπίσει τα έξοδα που απαιτούνται για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη και τη ρύθμιση των οφειλών τους .

Η αίτηση απορρίφθηκε ως ουσιαστικά αβάσιμη παρά το γεγονός ότι η αιτούσα είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ από τον Μάιο 2008 μέχρι σήμερα, συμμετέχει σε πρόγραμμα παροχής τροφίμων του δήμου Θεσσαλονίκης ενώ ο σύζυγός είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Στην απόφαση του Ειρηνοδικείου αναφέρεται ότι απ’ την εκτίμηση του συνόλου των επισυναπτομένων σ’ αυτήν δικαιολογητικών και συγκεκριμένα από το εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι: “Η αιτούσα δεν είναι πολίτης χαμηλού εισοδήματος, καθόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της ανέρχεται στο ποσό των 1.130,97 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα, που της καταλογίζεται απ’ την άνω ΔΟΥ, ανέρχεται στο ποσό των 7.560 ευρώ και ως εκ τούτου υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων ετήσιων αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από 14-2-2012 και συγκεκριμένα το ποσό των 5.470 ευρώ”

“Με βάση αυτά το Δικαστήριο πιθανολογεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 3226/2004 για τη χορήγηση νομικής βοήθειας, διότι, όπως προέκυψε, η αιτούσα δεν είναι πολίτης χαμηλού εισοδήματος και ούτε βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία να αντιμετωπίσει τα έξοδα των αναφερόμενων στην αίτηση της δικαστικών και εξώδικων ενεργειών.

Με αφορμή τα παραπάνω ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε τα εξής:

“Το Ειρηνοδικείο παρ’ όλο που θα μπορούσε να ελέγξει την αντισυνταγματικότητα του νόμου δεν το έπραξε και άφησε έρμαιο των τραπεζών αυτή την δανειολήπτρια, με μηνιαία έσοδα 94,24 ευρώ, καθώς το ετήσιο εισόδημα της για το έτος 2016 ήταν 1.130,97 ευρώ.

Η δανειολήπτρια από εδώ και πέρα είναι απροστάτευτη διότι λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορεί να προσφύγει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010) .Θα ακολουθήσει μια διαταγή πληρωμής, σε λίγες μέρες, μια κατάσχεση της μοναδικής κατοικίας και σε 8 μήνες θα βγει στον πλειστηριασμό το ακίνητο.

Και όλα αυτά με τις ευλογίες όλων εκείνων που δεν έκαναν τίποτα, μέχρι σήμερα , για την προστασία των πολιτών με χαμηλό εισόδημα, αλλά τώρα συναινούν για να εφαρμοστεί το ακαταδίωκτο των τραπεζών. Αυτό θα πει Δημοκρατία και Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Πως αισθάνονται τώρα όλοι αυτοί που, με τέτοιες αποφάσεις, στέλνουν στο …απόσπασμα τους Έλληνες πολίτες “;

Κατά την ομιλία του , πριν τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης σημείωσε τα παρακάτω:

“Με την ψήφιση του τέταρτου μνημονίου ,ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της ήδη έτοιμης πλατφόρμας ώστε να γίνονται 3 φορές την εβδομάδα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Με τη “διόρθωση” του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν θα μπορούν να ωφεληθούν από τις διατάξεις του όσοι αποφασίσουν να διαφωνήσουν με το ύψος του ποσού της οφειλής που θα δηλώνουν οι πιστωτές. Δηλαδή, όσοι τύχει να διαμαρτυρηθούν για τις παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις που θα αξιώνουν οι Τράπεζες.

Ξεκινά η μεγαλύτερη υποχρεωτική αναδιανομή περιουσιών και επιχειρήσεων που είδε ποτέ η Ελλάδα, η οποία βιώνει το πιο ξεδιάντροπο και ύπουλο ξεπούλημα στην Ιστορία της. Και αν στο μέλλον αποφασίσουμε να ψάξουμε για τυχόν ευθύνες, πολιτικές και ποινικές ευθύνες , όπως με στόμφο δηλώνουμε στις εξεταστικές επιτροπές- τότε αυτές δεν θα μπορούμε να τις αναζητήσουμε ούτε στις Τράπεζες , ούτε στο Δημόσιο ,ούτε φυσικά σε τίποτα Υπουργούς.

Ακαταλόγιστο η Κυβέρνηση, ακαταδίωκτο οι Τράπεζες και το Δημόσιο.Αυτό ξημερώνει από Δευτέρα για τους Έλληνες”.

Bίντεο της ομιλίας του κ. Σαρίδη

Από το Γραφείο Τύπου

danioliptes.gr