Τέλειωσαν τα ψέματα

Και τι δεν ακούσαμε από τα πρωθυπουργικά χείλη στη Βουλή τη περασμένη Πέμπτη; Μια άλλη πραγματικότητα. Μια μαγική εικόνα. Όπως αυτές που επί χρόνια ακούγαμε από τους πρωθυπουργούς να μας παρουσιάζουν στη Βουλή, οι οποίες όμως ποτέ δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα που ζούνε οι Έλληνες πολίτες. Γιατί, αν θυμηθεί κάποιος από τους μεγαλύτερους πολίτες, που τώρα είναι συνταξιούχοι, τι υποσχέσεις άκουσαν από τα πρωθυπουργικά χείλη μέχρι σήμερα, πόσες φορές ανακοινώθηκε ότι η χώρα πάει καλά, ότι έχουμε ανάπτυξη, ότι βγαίνουμε από το τούνελ, ότι η οικονομία είναι ισχυρή, ότι λεφτά υπάρχουν και άλλα πολλά τέτοια, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο. Να μην υπήρχε ανεργία, να λειτουργούσαν σωστά η Παιδεία, η Υγεία και η Δικαιοσύνη, να μπορούσαν όλοι οι δανειολήπτες να πληρώνουν τα δάνειά τους, να μην υπήρχαν όλο και πιο επώδυνα μέτρα και φοροεπιδρομή.

Στην ίδια λοιπόν τακτική, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη περασμένη Πέμπτη μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που ζουν όλοι οι πολίτες και κυρίως αυτοί που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 40% ως 60% στη περίπτωση που δεν έχασαν τη δουλειά τους, ή οι συνταξιούχοι που είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται και να εξανεμίζεται.

Ψέματα που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Κι όλα αυτά, μέσα σε μόλις μιάμιση ώρα.

Ισχυρίστηκε πως προσέφυγε στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015 από δημοκρατική ευαισθησία, για να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή λόγω των νέων δεδομένων, ενώ τις έκανε επειδή έφυγε η νομάδα Λαφαζάνη. Μίλησε για την επικοινωνιακή υπεροπλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι περισσότερες εφημερίδες έκαναν κωλοτούμπα και υποστηρίζουν τη κυβέρνηση για τα δικά τους συμφέροντα. Παρουσίασε τα αντίμετρα, τα οποία όμως θα ισχύσουν αν πιαστούν τα πλεονάσματα και μόνο αν δώσουν την άδειά τους οι δανειστές. Είπε ότι αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους δεν θα εφαρμοσθούν τα ψηφισθέντα μέτρα, τη στιγμή που πουθενά στο τέταρτο μνημόνιο δεν υπάρχει σύνδεση της εφαρμογής των μέτρων με την ρύθμιση του χρέους.

Τι δεν είπε; Δεν είπε ποια είναι η πραγματικότητα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο που οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν και με τα δυο τους χέρια για να μην χάσουν τις καρέκλες τους και μας φόρτωσαν έτσι ένα νέο, το τέταρτο, ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο.

Κούρεμα» συντάξεων: Καταργείται από το 2019 η προσωπική διαφορά, γεγονός που θα επιφέρει μείωση 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το 2018, θα περικοπεί το ΕΚΑΣ κατά 238 εκατ. ευρώ ενώ το 2019 θα καταργηθεί.

Αύξηση Φόρων: Παύουν από φέτος να προσμετρώνται στο αφορολόγητο οι ιατρικές δαπάνες.

Από 1η Ιανουαρίου 2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Από το 2020 – με ενδεχόμενη εφαρμογή ήδη από το 2019 εάν το ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – μειώνεται το αφορολόγητο στις 5.681 ευρώ ή στις 6.250 ευρώ αν και εφόσον εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Άμεση συνέπεια είναι η απώλεια ως και 650 ευρώ το χρόνο  για τους πολίτες με εισοδήματα από 5.681 ευρώ ως 21.500 ευρώ το χρόνο.

Υψηλότερες εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα χάσουν 59 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2018 και 138 εκατ. το 2019.

«Ψαλίδι» στα επιδόματα: Περικοπή κατά 58 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά, δηλαδή θα το πάρουν ακόμη λιγότεροι δικαιούχοι.

Κατάργηση σειράς επιδομάτων, όπως:

1. Οικονομική ενίσχυση οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας

2. Επιδότηση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας από τον ΟΑΕΔ για 5 μήνες σε ανέργους νέους μέχρι και 29 ετών οι οποίοι παραμένουν στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο.

3. Προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων που είχε στόχο να μη διαλυθούν οικογένεια και τα παιδιά να καταλήξουν σε ιδρύματα

4. Επίδομα ένδειας (ΝΔ 57/1973)

Τα παραπάνω επιδόματα ενσωματώνονται σε ένα, με πλαφόν 200 ευρώ το μήνα.

Αλλά και στα εργασιακά, το οποίο αλλάζει σε τεράστιο βαθμό και φυσικά προς το χειρότερο.

Χαλαρώνει υπερβολικά το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Όπως διευκρινίζεται, «σε περίπτωση προσφυγής κατά του κύρους των απολύσεων, η αρνητική απόφαση του ΑΣΕ μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο». Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις υπό την προϋπόθεση όμως επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Κι ενώ οι αμοιβές προσωπικού στο Δημόσιο αυξάνονται από 15,8 δισ. το 2016 σε 16,3 δισ. το 2017, αναμένεται να φτάσουν τα 17,3 δισ. το 2021 (δηλαδή αυξήσεις 1,5 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια), την ίδια ώρα, η πραγματική οικονομία στενάζει από την υπερφορολόγηση. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, προβλέπεται ότι στο στενό δημόσιο  τομέα το 2020 και 2021 θα προσλαμβάνονται περισσότεροι υπάλληλοι από εκείνους που αποχωρούν. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται 9.000 προσλήψεις το 2020 και 8.500 το 2021, ενώ θα φύγουν 8.200 και 7.500 αντίστοιχα. Επίσης, στα ειδικά μισθολόγια, αυξάνονται όσα επιδόματα δεν καταργούνται.

Τέλειωσαν τα ψέματα λοιπόν κι ας προσπαθούν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και οι κυβερνητικοί βουλευτές να παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που ισχύει στην πραγματικότητα. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Κι από προφάσεις χορτάσαμε. Αλλά τις αμαρτίες τις υφίστανται και τις πληρώνουν όλοι αυτοί που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, ή ένα σκαλοπάτι πριν από τη φτώχεια. Αυτοί που πασχίζουν καθημερινά να επιβιώσουν, να πληρώνουν τους δυσβάσταχτους φόρους με τα ολοένα και πιο μειωμένα εισοδήματά τους, και παράλληλα να προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες τους από τις αδηφάγες τράπεζες και από τα ξένα αρπακτικά.

danioliptes.gr