«Δεν πληρώνω» από τους Έλληνες δανειολήπτες

Τη πλάτη τους γυρίζουν οι Έλληνες δανειολήπτες στις τράπεζες. Δεν φοβούνται πλέον από απειλές, εκφοβισμούς και εκβιασμούς. Τα έχουν συνηθίσει όλα αυτά και πλέον δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Προτιμούν να χάσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να σώσουν τις οικογένειές τους. Κι αυτό γιατί βλέπουν ότι δεν τηρείται κανένας νόμος για την προστασία τους. Ακόμα και ο εξωδικαστικώς συμβιβασμός, σύμφωνα με τον ν.4224/2013 περί συνεργάσιμου δανειολήπτη που ευαγγελίζονται, δεν λειτουργεί.

Δεν καταλαβαίνουν από καμιά απειλή πλέον οι Έλληνες δανειολήπτες, που αποτελούν και το 75% των Ελλήνων ψηφοφόρων. Κι ας μην το ξεχνάνε αυτό οι 300 της Βουλής. Τους τα χαρίζουν πλέον τα σπίτια και τα καταστήματά τους και θα μετακομίσουν στα σπίτια των πολιτικών και των τραπεζιτών. Και για να χορτάσουν τα παιδιά τους, θα μετακομίζουν στα σπίτια των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ας λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελισάβετ Σκούφα, ότι δήθεν «τα σχολικά γεύματα αποτελούν ένδειξη μιας ανεπτυγμένης και με κοινωνικό κράτος χώρας. Μάλλον γι αυτό τα σερβίρουν καθημερινά σε όλους τους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων μεταξύ των οποίων οι «υποανάπτυκτες» ΗΠΑ, Φινλανδία, Σουηδία, Ιαπωνία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία». 

Σταματούν λοιπόν, ο ένας μετά τον άλλο οι Έλληνες δανειολήπτες να πληρώνουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, αδιαφορώντας πλέον αν θα χάσουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους. Αυτό αποτυπώνεται στο τραπεζικό σύστημα με αύξηση του αριθμού των κόκκινων δανείων από τις αρχές του έτους, κάτι που, όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017. Την ίδια στιγμή, τα νέα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν τις τράπεζες σε επιπλέον επισφάλειες, αφού οι πολίτες δεν αντέχουν πλέον τα πρόσθετα βάρη. Έτσι, από τις αρχές του έτους, οι τράπεζες βλέπουν να πραγματοποιείται το χειρότερο σενάριο: να αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια που με το ζόρι πέτυχαν να φρενάρουν στη διάρκεια του 2016. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται πλέον με σταθερό ρυθμό, μήνα με το μήνα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών.

Τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 500 εκατ. ευρώ νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκ των οποίων 250 εκατ. δάνεια ιδιωτών και 250 εκατ. ευρώ δάνεια επιχειρήσεων και η αυξητική τάση συνεχίζεται και τον Μάιο. Εκτιμάται ότι ο μήνας θα κλείσει με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 300 εκατ. ευρώ ακόμη. Έτσι λοιπόν, αν  στα ποσά του Απριλίου και του Μαΐου προστεθούν και τα 2 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 2,8 δισ. ευρώ. Οι διοικήσεις των τραπεζών προβληματίζονται έντονα καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ήδη θεωρούν «χαμένο» το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Έχοντας την υποχρέωση να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 7,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, θα υποχρεωθούν σε πιο δραστικές κινήσεις. Τόσο το 2017 όσο και τα επόμενα χρόνια έχουν δεσμευτεί σε συγκεκριμένη μείωση των προβληματικών δανείων, την ίδια στιγμή που τα επώδυνα μέτρα που μόλις ψηφίστηκαν, θα πιέσουν δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα και δεν θα επιτρέψουν ακόμη και στους σημερινούς συνεπείς δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Ο χρονικός περιορισμός που έχουν οι τράπεζες σε συνδυασμό με την πίεση που αναμένεται να ασκήσουν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός τους επόμενους μήνες, με αποκορύφωμα τους ελέγχους του τελευταίου τετραμήνου του 2017, προκαλούν αναστάτωση στο σύστημα και επίσπευση λύσεων όπως: οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, η άμεση μεταφορά προβληματικών δανείων στις εταιρείες διαχείρισης και αναδιάρθρωσης, η αύξηση των διαγραφών και η επιτάχυνση των πλειστηριασμών κυρίως σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι η κατηγορία δανείων που εμφανίζει με σταθερό ρυθμό αύξηση των κόκκινων δανείων από τον Νοέμβριο του 2016, με ιδιαίτερη όμως ένταση από τις αρχές του 2017, είναι τα στεγαστικά και ακολουθούν τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ατομικών, ελεύθερων επαγγελματιών). Στα στεγαστικά δάνεια, η αδυναμία των δανειοληπτών φαίνεται να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, εξέλιξη που αποδίδεται στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τους φόρους. Στεγαστικά δάνεια έχουν πάρει οι επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα που σήμερα πλήττεται περισσότερο από όλους από τις ασφαλιστικές εισφορές, και η εικόνα αυτή δίνει το στίγμα της οικονομικής κατάρρευσης και απαξίωσης που έχει υποστεί η έως πρόσφατα μεσαία εισοδηματική τάξη.

Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια πλησιάζουν τα 30 δισ. ευρώ από το σύνολο των 61,2 δισ. ευρώ. Στην δεύτερη θέση «επικινδυνότητας» βρίσκονται τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες των οποίων αδυνατούν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις. Και αυτή η κατηγορία τόσο από φόρους και εισφορές όσο και από την μείωση της κατανάλωσης. Τα κόκκινα δάνεια των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων υπερβαίνουν σήμερα τα 20 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των τραπεζών και έχει στεγνώσει από ρευστότητα την αγορά: «βάζει χέρι» στις καταθέσεις, έχοντας μειώσει αισθητά το ακατάσχετο όριο, δεν πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές του, τραβά καταθέσεις από τους φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο ο τραπεζικός κλάδος και η οικονομία θα πιεστούν το επόμενο διάστημα με απρόβλεπτες συνέπειες αφού για τις τράπεζες το να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια είναι θέμα επιβίωσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης από την αύξηση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες είναι η πρώτη πώληση-σοκ κόκκινων δανείων σε fund από εγχώρια τράπεζα. Η Attica Bank πούλησε ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων της (806,4 εκ. ευρώ) για μόλις 70 εκατ. ευρώ. Η είδηση είναι σοκαριστική για την τύχη που θα έχουν τα κόκκινα δάνεια αν πουληθούν στα funds. Γι΄αυτό και οι Τράπεζες επιστρατεύουν εισπρακτικές εταιρείες, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μειώσουν την χασούρα. Οι δανειολήπτες όμως εκπαιδευμένοι όλα αυτά τα χρόνια στο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, γυρίζουν τη πλάτη τους στις τράπεζες και αφήνουν αυτές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Η αρχή που έκανε η Τράπεζα Αττικής δίνει την δυνατότητα στα funds να ρίξουν στα τάρταρα τα ποσά που θα επενδύσουν. Οι τράπεζες κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε 15 δις ευρώ για τα 120 δις κόκκινα δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι έρχεται ταχύτατα η 4η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία φυσικά θα γίνει με κούρεμα των καταθέσεων. Οι εξαθλιωμένοι Έλληνες επιλέγουν να αγοράσουν ένα κομμάτι ψωμί για την οικογένειά τους αντί να πληρώσουν την δόση των δανείων. Και μπορεί το σπίτι του κάθε φτωχού Έλληνα να μην ενδιαφέρει τα funds, αλλά όσο μεγαλώνει ο όγκος των κόκκινων δανείων, τόσο γονατίζουν οι Τράπεζες και θα αναγκασθούν να «σκοτώσουν» τα κόκκινα δάνεια, πουλώντας τα για πενταροδεκάρες στα funds, τα οποία με τη σειρά τους, εκτός από τα αδιάφορα τριάρια διαμερίσματα, θα βάλουν στο χέρι ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και κάποια ακίνητα-φιλέτα.

Όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο σχετικά με το δράμα της Attica Bank, η πρόκειται για την οικονομική είδηση της ημέρας η οποία «θάφτηκε» μέσα σε ποταμούς κειμένων και ανακοινώσεων με τεχνικούς όρους, όπου ελάχιστοι κατάλαβαν τι κρύβεται. Η Attica Bank πούλησε ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων της (806,4 εκ. ευρώ) στο 8,68% του ονομαστικού ποσού! Πήρε δηλαδή μόλις 8,68 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ληξιπρόθεσμης απαίτησης. Είναι μια ένδειξη του τι μπορούν να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από την πώληση δανείων χαμηλής εισπραξιμότητας στα funds των «κορακιών  με τα ριγέ κοστούμια» – και γιατί προσπαθούν  αγωνιωδώς να βρουν άλλους τρόπους διαχείρισης  των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους. Η Attica Bank  ήταν βέβαια στριμωγμένη και έπρεπε να βρει φρέσκο – μη δανειακό ή καταθετικό – χρήμα 70 εκατ. ευρώ, για να κλείσει μέχρι τον Ιούνιο την κεφαλαιακή τρύπα που εμφανίζει σύμφωνα με τα τελευταία stress test.  Επέλεξε αυτή τη λύση  και για να μην αναγκασθεί να καταφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας θα διαφοροποιούνταν η μετοχική της σύνθεση, καθώς ο βασικός της μέτοχος (το ΤΣΜΕΔΕ) μάλλον δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Όμως, και οι  άλλες τράπεζες που  θα ήθελαν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια  αυτής της κατηγορίες, έχουν διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν καλύτερο τίμημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, το τίμημα που προσφέρουν τα διεθνή «θεσμικά κοράκια» και τα distress fund είναι της τάξεως του 8%-10%.  Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν στο πωλούμενο πακέτο περιλαμβάνονται δάνεια που θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα εισπραχθούν, ανεβαίνει στο 12%. Γι αυτό οι τράπεζες  σκοπεύουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα ρυθμίσεων για να καταστούν ενήμερα συνολικά δάνεια 30,8 δισ. ευρώ και υπολογίζουν ότι με ρευστοποιήσεις διασφαλίσεων θα καλύψουν απαιτήσεις 11,5 δισ. ευρώ, ενώ θα πουλήσουν κόκκινα δάνεια μόνον 7,4 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Επισημαίνεται πάντως ότι από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές (8-12% του ονομαστικού ποσού απαίτησης), οι τράπεζες δεν πρόκειται να εγγράψουν ζημίες, καθώς έχουν ήδη σχηματίσει ανάλογες προβλέψεις επισφαλειών. Η Attica Bank θα εγγράψει μάλιστα ως καθαρό κέρδος/όφελος τα 70 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από την πώληση δανείων 806,4 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει καλύψει πλήρως με προβλέψεις.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική εξειδικευμένη εταιρία Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) για τη διαχείριση ολόκληρου του πακέτου «κόκκινων» δανείων της ύψους 1,33 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των στεγαστικών πρώτης κατοικίας και των δανείων σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τα δάνεια μεταβιβάζονται σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο (θυγατρική της Attica Bank) και τη διαχείριση τους θα αναλάβει νεοσύστατη  Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων, στην οποία η ελληνική τράπεζα θα συμμετέχει με 20% και η Aldridge με 80%. Τα εκχωρούμενα δάνεια γίνονται δύο ξεχωριστά «πακέτα», ανάλογα με την δυνητική εισπραξιμότητα τους και εκδίδονται αντίστοιχου ποσού ομόλογα:

• Το ένα πακέτο περιλαμβάνει δάνεια  525,2 εκ. ευρώ και έναντι αυτού εκδίδεται ομόλογο υψηλής διασφάλισης (Senior Note).

• Το άλλο είναι 806,4 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει δάνεια-«σκουπίδια» και γίνεται ομόλογο χαμηλής εξασφάλισης  (Junior Note)

Αυτό  το πακέτο δανείων 806,4 εκατ. ευρώ πωλείται υπό μορφή ομολόγου στην Aldridge, έναντι 70 εκατ. ευρώ (στο 8,68% του ονομαστικού ποσού απαιτήσεων). Από τη λουξεμβουργιανή εταιρεία ειδικού σκοπού τα 70 εκατ. πηγαίνουν στη μητρική Attica Bank, η οποία καλύπτει έτσι τις κεφαλαιακές ανάγκες που προσδιορίστηκαν με τα τελευταία stress test.

Το σημαντικό περαιτέρω για την τράπεζα είναι τι θα κατορθώσει να εισπράξει η εταιρεία διαχείρισης από το πρώτο πακέτο των 525,2 εκατ. ευρώ, ώστε να αποκομίσει πρόσθετο όφελος.

Η συμφωνία φαίνεται επαχθής, επειδή το μεγάλο πακέτο δανείων εκχωρείται  σε πολύ χαμηλό ποσοστό της ονομαστικής αξίας. Όμως, η λύση που δόθηκε είναι συμφέρουσα για την τράπεζα και τους μετόχους της – γι αυτό η μετοχή της ανέβηκε σήμερα κατά 25%!

Κλείνει την κεφαλαιακή εκκρεμότητα διατηρώντας αμετάβλητη τη μετοχική της σύνθεση, ξεκαθαρίζει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, βελτιώνει τους κεφαλαιακούς δείκτες της και μπορεί να κινηθεί απερίσπαστη για την ανάπτυξη των εργασιών της.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Attica Bank, πέραν της ανακεφαλαιοποίησης επιτυγχάνονται:

– Αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 14,8% σε 17% κατ’ εκτίμηση.

– Διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων, αποφυγή dilution.

– Αποτελεσματική διαχείριση των NPLs

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι πλέον η θηλιά σφίγγει ολοένα και περισσότερο στο λαιμό των τραπεζιτών και όχι των δανειοληπτών. Αυτοί που πρέπει να φοβούνται από την αύξηση του αριθμού των κόκκινων δανείων είναι οι τραπεζίτες, που δεν θα μπορέσουν να πιάσουν τους στόχους που υποσχέθηκαν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% ως το 2019. Κι αν αποτύχουν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα δουν την πόρτα της εξόδου από τις τράπεζές τους.

danioliptes.gr