Όλο και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι φωνές που ζητούν την κατάργηση της εισφοράς του ν.128/75. Το θέμα είχε φέρει στην επικαιρότητα, αλλά και στη Βουλή ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος λέγοντας πως με νόμο του 1975 εξακολουθεί να επιβάλλεται μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός της εισφοράς αυτής, η οποία βαρύνει το δανειολήπτη, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο θα πριμοδοτούσε τον δανεισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πράγμα που πλέον, από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται.
Το 2017 ο Σύλλογος είχε ζητήσει να μάθει, σε ποιο ύψος ανήλθαν τα έσοδα από την εισφορά κατά τα έτη 2015 και 2016, τα οποία τηρούνται σε ειδικό λογαριασμό εκτάκτων εσόδων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, και που διοχετεύθηκαν ή σχεδιάζεται να διοχετευθούν αυτά από την Κυβέρνηση. Απαντώντας από πλευράς Κυβέρνησης, ο τότε Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι με διάταξη του νόμου 4336/2015 άλλαξαν οι αποδέκτες της εισφοράς, η οποία πλέον αποδίδεται σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Παράλληλα, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής έγγραφο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς το Τμήμα Ειδικών Χρηματοδοτήσεων της Διεύθυνσης Χρηματοδοτικής Πολιτικής, το οποίο αναφέρει, ότι τα έσοδα από την εισφορά παρακολουθούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αποτελούν έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού και κατά συνέπεια δεν εμφανίζουν κωδικό εισόδου.
Σε αυτό που δεν απάντησε είναι στο πόσα είναι τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί από τους δανειολήπτες και αν υφίστανται τα χρήματα ή έχουν ξοδευθεί. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας υπουργός Οικονομικών δεν έχει απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, το οποίο αποφεύγουν να κάνουν όλοι όσοι όψιμα ζητούν την κατάργηση της εισφοράς.
Σε δήλωση του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Περβανάς αναφέρει τα εξής: «Φυσικά και συμφωνούμε να καταργηθεί η εισφορά του ν.128/75. Άλλωστε ήμαστε οι πρώτοι που το ζητήσαμε. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρόκειται να δεχθούμε να καταργηθεί η εισφορά χωρίς να μας πουν τι έγιναν τα χρήματα που τόσο χρόνια παράνομα εισέπρατταν και συνεχίζουν να εισπράττουν οι τράπεζες».
Αφήστε μια απάντηση