Μια πρακτική των συστημικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια είναι η τιτλοποίηση και μεταβίβαση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις σε εταιρίες διαχείρισης, τα γνωστά fund. Παραμένει άγνωστο, όμως, το παιχνίδι που παίζεται, μέσα από τις διαδικασίες μεταβίβασης καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ότι τα fund καλούν τους δανειολήπτες να πληρώσουν υπερβολικά ποσά και πολλές φορές για δάνεια με ανύπαρκτους αριθμούς συμβάσεων.
Να σκεφτεί κανείς ότι στην αιτιολογική έκθεση του νόμου για τις τιτλοποιήσεις και μεταβιβάσεις απαιτήσεων σε fund, επικρατεί η άποψη ότι οι προτάσεις των εταιριών διαχείρισης θα είναι ευνοϊκότερες για τους δανειολήπτες με δεδομένο ότι αυτές αποκτούν τα δάνεια σε πολύ μικρότερη αξία.
Στην πραγματικότητα όχι μόνο αυτό δε συμβαίνει, αλλά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η πρόταση ρύθμισης είναι δυσμενέστερη από αυτή που είχε προταθεί πριν την μεταβίβαση. Ένα άλλο θέμα είναι ότι ο δανειολήπτης δε γνωρίζει που μεταβιβάστηκε η απαίτησή του και σε ποια αξία αποκτήθηκε.
Τελευταίο περιστατικό, ενδεικτικό της «αλαλούμ» κατάστασης που επικρατεί, είναι από δανειολήπτη ο οποίος αφού ανακάλυψε από συστημική τράπεζα ότι το δάνειο του μεταβιβάστηκε, απευθυνόμενος στην εταιρία διαχείρισης που απέκτησε την απαίτηση με σκοπό την διευθέτηση της οφειλής του, του ζητήθηκε να προσκομίσει από την τράπεζα… βεβαίωση οφειλών! Δηλαδή η εταιρία διαχείρισης που υποτίθεται ότι απέκτησε το δάνειο, δεν γνώριζε τα στοιχεία και τα ποσά της απαίτησης!
Από τα χιλιάδες περιστατικά καταλαβαίνει κανείς ότι το πεδίο των τιτλοποιήσεων και μεταβιβάσεων των απαιτήσεων είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι» με αλχημείες και λοβιτούρες μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων και των εταιριών διαχείρισης που αντί να βελτιώνουν την κατάσταση την καθιστούν περαιτέρω προβληματική και σε βάρος των δανειοληπτών, με ευθύνη όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αφήστε μια απάντηση