Σχεδόν δύο χρόνια μετά τις εκλογές και την διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία, ο απολογισμός είναι αρνητικός, όσο κι αν γίνεται αγωνιώδης προσπάθεια από τα φιλοκυβερνητικά μέσα είτε να ωραιοποιήσουν την κατάσταση είτε να αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Ακόμα και παραδοσιακοί δεξιοί που ψήφισαν «δαγκωτό» τη δεξιά παράταξη για να απαλλαγούν από την «πρώτη φορά αριστερά» νιώθουν δυσφορία και αγανάκτηση από τις παλινωδίες της κυβέρνησης. Άλλα άκουγε και περίμενε από την παρούσα κυβέρνηση ο ψηφοφόρος της και άλλα βλέπει να συμβαίνουν. Άλλα περίμενε για την συμφωνία των Πρεσπών και άλλα μαθαίνει ότι συνέβησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προεκλογικά.

Άλλη στάση περίμενε από τη δεξιά κυβέρνηση στα εθνικά θέματα και ιδίως στα Ελληνοτουρκικά και άλλα βλέπει να γίνονται με την ελαστική συμπεριφορά γεμάτη από υπαναχωρήσεις του πρωθυπουργού. Άλλη εξέλιξη περίμενε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πανδημίας και άλλα βλέπει και νιώθει να συμβαίνουν γύρω του. Η αρχική θριαμβολογία μετατράπηκε στην πιο αποτυχημένη αντιμετώπιση στην Ευρώπη. Αλλά και στα θέματα της οικονομίας ο ψηφοφόρος της δεξιάς άλλα άκουγε και άλλα περίμενε. Η αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας με τα σκληρότερα και μεγαλύτερα χρονικά lockdown στην Ευρώπη κατέστρεψε την ήδη προβληματική οικονομία της χώρας και η φτωχοποίηση χιλιάδων πολιτών είναι πλέον καθημερινότητα. Ο κόσμος, επίσης, περίμενε και μία διαφορετική προσέγγιση στο μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αντ΄ αυτού βλέπει την κυβέρνηση να προωθεί νομοσχέδια – εκτρώματα και να εμμένει στην εφαρμογή τους, όπως το «Νέο Πτωχευτικό Δίκαιο – Δεύτερη Ευκαιρία» που στην πραγματικότητα ανοίγει τον δρόμο για το ξεπούλημα της περιουσίας των δανειοληπτών. Όλα αυτά μαζί με τα πολλά λάθος μηνύματα που στέλνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του (βλέπε Πάρνηθα, Ικαρία, αστυνομική βία κτλ), είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του κόσμου που εμπιστεύτηκε την κυβέρνηση των «αρίστων» να της γυρίζει τη πλάτη και να νιώθει θυμό και αποστροφή. Το κλίμα αυτό δυσαρέσκειας της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού δεν κρύβεται πλέον, ούτε μπορούν να το αποκρύψουν τα καλοταϊσμένα κανάλια και λοιπά μέσα, όσες στημένες δημοσκοπήσεις κι αν παραγγείλουν.

Χαράλαμπος Περβανάς,

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος