Τον ακούμε συχνά αυτόν τον ισχυρισμό: «Σήμερα οι τράπεζες έχουν γίνει σημαντικότερες από τα κράτη». Συνήθως τον εκλαμβάνουμε ως σχήμα λόγου, μια μεταφορική έκφραση για να τονιστεί η επιρροή που ασκούν οι τράπεζες στην πολιτική των κυβερνήσεων.

 

Ελάχιστοι ίσως υποψιάζονται ότι το ενεργητικό των τραπεζών μιας χώρας (οι συμμετοχές της σε άλλες επιχειρήσεις, η αξία των ακινήτων που κατέχει, τα χρήματα που έχει στα θησαυροφυλάκιά της, τα κρατικά χρεόγραφα, τα δάνεια που έχει χορηγήσει κ.λπ. μπορεί όντως να είναι μεγαλύτερο (!) από το ΑΕΠ της αντίστοιχης χώρας. Αν το ενεργητικό του τραπεζικού συστήματος ενός κράτους είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του κράτους αυτού, τότε το πολιτικό συμπέρασμα είναι προφανές: στη συγκεκριμένη χώρα αντικειμενικά οι τράπεζες είναι σημαντικότερες οικονομικά από το ίδιο το κράτος! Υπό το πρίσμα αυτό, αν κάποιος αναζητήσει έναν αξιόπιστο πίνακα που να συγκρίνει το ενεργητικό των τραπεζών κάθε χώρας της Ευρωζώνης και της EE με το ΑΕΠ της αντίστοιχης χώρας, θα αισθανθεί τρόμο! Από τα 17 κράτη που συναπαρτίζουν την Ευρωζώνη, μόνο σε… ένα (!) το ενεργητικό των τραπεζών είναι μικρότερο από το 100% του ΑΕΠ – στη Σλοβακία. Και στα 16 υπόλοιπα κράτη που χρησιμοποιούν ως νόμισμα το ευρώ, το ενεργητικό των τραπεζών είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ τους: 300% του ΑΕΠ στη Γερμανία, 423%του ΑΕΠ στη Γαλλία, 269% στην Ιταλία, 326% στην Ισπανία για να αναφερθούμε στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης!

 

Συγκριτικά, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, στις ΗΠΑ το ενεργητικό των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών ανέρχεται στο πολύ χαμηλότερο ύψος του 117% του ΑΕΠ.
Αλλά και στην Ιαπωνία με το τεράστιο δημόσιο χρέος, το ενεργητικό των τραπεζών της περιορίζεται στο 180% του ΑΕΠ της βάσει πίνακα με προέλευση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».


Ας μη νομίσει δε κάποιος ότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στην EE, αλλά δεν θέλησαν να ενταχθούν στο ευρώ βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Κάθε άλλο, τα ίδια και χειρότερα είναι κι αυτές. Για του λόγου το αληθές, οι αντίστοιχοι αριθμοί: 495% στη Βρετανία, 312% του ΑΕΠ στη Σουηδία, 424% στη Δανία. Στο θέμα που συζητούμε, το 217% της Ελλάδας είναι πολύ πιο λογικό από το 397% της Ολλανδίας, το 278% της Φινλανδίας, το 309% της Αυστρίας ή το 285% του Βελγίου, που συνήθως πρωτοστατούν σε επιθέσεις εναντίον της χώρας μας σε διάφορα όργανα της EE. Δεν γίνεται λόγος βέβαια για τις χώρες…


Ακόμα και σήμερα λοιπόν το ενεργητικό των τραπεζών της Ιρλανδίας ανέρχεται στο…674% του ΑΕΠ της και το ίδιο συμβαίνει ουσιαστικά και στην Κύπρο, με αντίστοιχο δείκτη 624%! Ομολογούμε όμως ότι η έκπληξη για μας είναι η ασήμαντη Μάλτα: το ενεργητικό των τραπεζών της έχει εκτοξευθεί στο… 804% του ΑΕΠ της.

 

 

Οκτώ φορές μεγαλύτερο το ενεργητικό των μαλτέζικων τραπεζών από το ΑΕΠ της Μάλτας! Είναι προφανές αφενός ότι οι Άγγλοι παίζουν παιχνίδια με την πρώην αποικία τους και αφετέρου ότι σίγουρα στη Μάλτα θα επιβληθεί κάποια στιγμή μνημονιακό καθεστώς, καθώς όλα δείχνουν πως η κατάσταση εκεί έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.


Μόνο σας χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού» που δεν έχουν ακόμη κλείσει δέκα χρόνια από τον Μάιο του 2004 που εντάχθηκαν στην EE και επομένως τα τραπεζικά τους συστήματα είναι καθυστερημένα σε σύγκριση με τα δυτικοευρωπαϊκά, συναντάμε λογικότερα ποσοστά στη σύγκριση του ενεργητικού των τραπεζών προς το ΑΕΠ; 82% στη Σλοβακία, 142% στη Σλοβενία, 113% στην Εσθονία που είναι μέχρι στιγμής οι τρεις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, κομμάτια που αποσπάστηκαν από μεγαλύτερα κράτη και γι αυτό τα ενέταξαν στο ευρώ κατά προτεραιότητα οι Γερμανοί για να τα «σιγουρέψουν», καθώς οι πληθυσμοί τους ήταν ανοιχτά φιλοναζιστικοί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ενεργητικό των τραπεζών της EE είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλων των χωρών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης!


Ακόμη καλύτερα ποσοστά στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που ανήκουν στην EE, αλλά όχι ακόμη στην Ευρωζώνη: 94% στην Πολωνία, 127% στην Τσεχία, 114% στην Ουγγαρία, 65% στη Ρουμανία, 119% στη Βουλγαρία, 66% στη Λετονία και 109% στη Λιθουανία. Δεν θα πέσουμε έξω, αν προβλέψουμε ότι και σε αυτές τις χώρες τα νούμερα σίγουρα θα κινηθούν ανοδικά, αν δεν αλλάξει συνολικά η πολιτική της EE. Μιας EE όπου το ενεργητικό των τραπεζών της αντιστοιχεί στο 349% του ΑΕΠ της – τρεις φορές μεγαλύτερο δηλαδή το ποσοστό από το αντίστοιχο αμερικανικό του 117%.


Του Γιώργου Δελαστίκ