Εξίμισι εκ. ευρώ για τους 600 πρώην εργαζόμενους της «Οδυσσέας ΦΩΚΑΣ ΑΕ»

Φως στο τούνελ διαφαίνεται για τους περίπου 600 εργαζόμενους στην υπό πτώχευση επιχείρηση Οδυσσέας Φωκάς ΑΕ, καθώς εγκρίθηκε η καταβολή ποσού περίπου εξίμισι εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. 

Ο Σύλλογός μας πληροφορήθηκε την είδηση από το γραφείο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος συμμετείχε εκτάκτως στην ψήφιση προς έγκριση του μέτρου από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σύλλογός μας στάθηκε και στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων της επιχείρησης που έβαλε λουκέτο πριν από περίπου ένα χρόνο.  

Η έγκριση του κονδυλίου ελπίζουμε ότι θα φέρει τα ποθητά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, οι οποόι είναι ταλαιπωρημένοι.και πολλοί δεν έχουν καταφέρει να βρουν εργασία με αξιοπρεπείς αποδοχές. 

Το μπαλάκι πέφτει τώρα στην ελληνική Πολιτεία που καλείται από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διανείμει το ποσό στους δικαιούχους, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της μη διάκρισης και της παροχής ίσων ευκαιριών, καθώς και κοινωνικά κριτήρια, όπως το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. 

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προορίζεται να διατεθεί ως ενίσχυση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους καθώς και για την επαγγελματική κατάρτισή τους. 

 

Ο Σϋλλογός μας ελπίζει ότι θα δοθεί το ποσό των εξίμισι εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους και όχι να χαθεί κάπου μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών ή Αθηνών και Θεσσαλονίκης στα γραφεία των γνωστών αρπακτικών των επιδοτήσεων, των κονδυλίων που παρασιτοζωούν και εξουσιάζουν σε βάρος μας. 

 

Ο Σύλλογός μας ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον αυτή τη φορά θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα «σφυρίξει κλέφτικα» για το ποσό που αποφασίστηκε να δοθεί από την Κομισιόν και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους 600 εργαζόμενους της ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΦΩΚΑΣ ΑΕ και φυσικά ελπίζουμε ότι δεν θα υπεξαιρεθεί ούτε ένα ευρώ από όσα προορίζονται για τους εργαζόμενους.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον Λέανδρο Φωκά, εκ των συνιδρυτών της άλλοτε κραταιάς βορειοελλαδίτικης εταιρείας του κλάδου πωλήσεων ενδυμάτων. 

 

Στη δεύτερη γενιά διακυβέρνησης της εταιρείας στρατηγικό ρόλο διαδραματίζει η Βασιλική Φωκά και τα αδέρφια της Μαρία, Πόλυ και Ανέστης.

Η κυρία Φωκά υπήρξε σύζυγος του Αστέριου Οικονομίδη, επικεφαλής της Arcon Constructions (απέτυχε να ενταχθεί στο άρθρο 99 τον Δεκέμβριο 2011), ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.

 

danioliptes.gr