Νέα καταστροφική φωτιά ανάβουν στους επιχειρηματίες του νομού Ηλείας οι τράπεζες. Μια φωτιά που βάζει σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωση των επιχειρηματιών του νομού. Ο νέος τρόμος που αντιμετωπίζουν αφορά σε δάνεια που  έλαβαν κατά το παρελθόν, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν από φυσικές καταστροφές (σεισμός, φωτιά, κλπ).

Όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου να στέλνουν σε επιχειρήσεις που πήραν τέτοια δάνεια εξώδικες επιστολές, με τις οποίες ζητούν την εξόφληση ολόκληρου του ληξιπρόθεσμου ποσού του δανείου έως και τα τέλη του ίδιου μήνα. Σε αντίθετη περίπτωση «η τράπεζα οφείλει το αργότερο ως τις 30/6/2016 να προχωρήσει σε καταγγελία της ως άνω σύμβασης».

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το δάνειο θα κληθεί να το πληρώσει το Δημόσιο. Αλλά η τράπεζα θα έχει βεβαιώσει ήδη το δάνειο στην εφορεία. Δηλαδή οι επιχειρηματίες θα βρεθούν ξαφνικά να χρωστάνε ένα πολύ μεγάλο ποσό στο Ελληνικό Δημόσιο. Κι αυτό ενώ ήδη το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά πλειστηριασμούς για χρέη στο δημόσιο ακόμη και για 500 ευρώ. Επίσης, οι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, ενώ είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ξένο fund και να πρέπει να αντιμετωπίσουν άοπλοι τις διαθέσεις του.

Οι πάντα έτοιμες στο παρελθόν να μοιράσουν δάνεια, ελληνικές τράπεζες, δεν υφίστανται νομοθετική ρύθμιση που να παρέχει τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών πλην της ολοσχερούς εξόφλησης, επομένως η αντίστροφή μέτρηση για τη μετατροπή των επιχειρήσεων σε ακούσιους οφειλέτες έχει ξεκινήσει.

Κι από κει που οι επιχειρηματίες είχαν σωθεί από ζημιές που υπέστησαν στο παρελθόν λόγω φυσικών καταστροφών, βλέπουν τώρα τις τράπεζες να μετατρέπουν αυτή τη σωτηρία σε θηλιά στο λαιμό τους.

Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να σώσει τους επιχειρηματίες από τις αδηφάγες ορέξεις των τραπεζών, μια και πήραν τα δάνεια, όχι για να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά για να επιδιορθώσουν ζημιές και βλάβες που υπέστησαν από φυσικές καταστροφές, για τις οποίες δεν φέρουν καμία ευθύνη. Οι ανάλγητες τράπεζες θα πρέπει κάποια στιγμή να βάλουν φρένο στους εκβιασμούς τους. Γιατί, με τέτοιες πρακτικές, δεν πρόκειται να δουν ούτε μισό ευρώ στα ταμεία τους από τους καταναλωτές.

danioliptes.gr