1 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τα χειρότερα προ των πυλών

1 min read

Είχε πολύ δίκιο τελικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, όταν δήλωνε μέσα στη Βουλή ότι «τα δύσκολα πέρασαν, τα χειρότερα έρχονται». Και έρχονται από αύριο κιόλας. Γιατί από αύριο κιόλας αρχίζουν οι περικοπές σε ΕΚΑΣ και μέρισμα.

Όπως διαβάζουμε, τη πρώτη μείωση, που κυμαίνεται από τα 66 έως τα 88 ευρώ για μερίσματα από 150 – 200 ευρώ, θα δουν από την Τετάρτη 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, που θα τους καταβληθεί το μέρισμα. Θα λάβουν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Παράλληλα από τις συντάξεις Ιουλίου ξεκινούν και οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και στο ΕΚΑΣ, ενώ αρχίζει και η καταβολή των κουρεμένων εφάπαξ. Και είναι η πολλοστή μείωση του μερίσματος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου καθώς έχει ήδη υποστεί περικοπές 50%, από το 2010 και μετά.

Αλλά επειδή όταν έρχεται ένα κακό, συνήθως ακολουθείται και από άλλα, έρχονται και περικοπές σε συντάξεις

και επιδόματα. Έρχονται, και μάλιστα γρήγορα, η κατάργηση του ΕΚΑΣ από τις συντάξεις του Ιουνίου, ενώ το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίες μεικτές συντάξιμες αποδοχές για τη χορήγησή του το διάστημα Ιούνιος – Δεκέμβριος 2016. Με αφετηρία τις συντάξεις του Ιουνίου, έρχεται η περικοπή έχει στις επικουρικές συντάξεις για περίπου 260.000 συνταξιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Η περικοπή θα κυμαίνεται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Κουτσουρεμένα θα είναι και τα ΕΦΑΠΑΞ που θα ξεκινήσουν να δίνονται από τον Ιούλιο, καθώς θα έχουν ενσωματώσουν περικοπές από 15% ως 18%.

Και μέσα σ’ αυτή τη καταιγίδα μειώσεων που επιβάλλονται άμεσα στις αποδοχές των συνταξιούχων, οι απόμαχοι της ζωής, στις αποκαμωμένες πλάτες των οποίων έχει πέσει το βάρος και η ευθύνη της επιβίωσης των παιδιών και των εγγονών τους, πρέπει να βρουν και χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Γιατί πάρα πολλοί από αυτούς έχουν επίσης δάνεια που προσπαθούν να συνεχίσουν να πληρώνουν, ή δάνεια που έχουν κοκκινίσει, καθώς τα έξοδα διαβίωσης είναι αυτά που είναι κύρια προτεραιότητα πλέον για όλους όσοι είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν το ένα από το άλλο. Αυτοί που ακόμα μπορούν, προς το παρόν τουλάχιστον, να πληρώνουν τα δάνειά τους, έστω και με μεγάλη δυσκολία, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως οι τυχεροί της υπόθεσης. Γιατί ακόμα μπορούν να σώσουν τα σπίτια τους από τα κοράκια των distress funds. Οι άλλοι όμως, όχι μόνο θα χάσουν τα σπίτια τους από τους δήθεν σωτήρες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα συνεχίσουν να πληρώνουν το υπόλοιπο της οφειλής, καθώς έτσι θέλησε η ελληνική κυβέρνηση. Η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση. Αυτή από την οποία ο κόσμος, και κυρίως τα αδύναμα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα περίμενα μία χείρα βοηθείας και πίστεψαν στις υποσχέσεις που αποδείχτηκαν τελικά τα μεγαλύτερα ψέματα από σύστασης του ελληνικού κράτους.

Έκανε η κυβέρνηση τα αδύνατα δυνατά, όχι για να βοηθήσει τους Έλληνες δανειολήπτες να σώσουν τα σπίτια τους, όπως είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά για να μπορέσουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα να τα αρπάξουν τα distress funds, βάζοντας όχι μόνο τους δανειολήπτες αλλά και τους απογόνους τους σε ένα τεράστιο χρέος το οποίο θα πληρώνουν για πολλά χρόνια ακόμα.

Και τώρα, αφού ξεπούλησε όλα τα δάνεια η κυβέρνηση, είτε κόκκινα, είτε πράσινα, ακόμα και όσα είχαν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ιδρύει τα λεγόμενα ΚΕΠ δανειοληπτών. Για να κάνουν τι, αναρωτιέται κανείς. Για να βοηθήσουν, λέει, τους δανειολήπτες στις σχέσεις τους με τις τράπεζες για να βρουν λύση στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους. Τώρα. Που έχει ήδη δώσει η κυβέρνηση όλη την εξουσία στις τράπεζες για να κάνουν ότι θέλουν, να εκβιάζουν, να απειλούν, να αποφασίζουν ποια ρύθμιση συμφέρει τις ίδιες και όχι  τον δανειολήπτη.

Από δω και πέρα, στην ελληνική ιστορία, όταν ο κόσμος μιλάει για εξαπάτηση του λαού θα εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα και τη κυβέρνησή του. Γιατί δεν πέρασε άλλος πρωθυπουργός από τη χώρα που να έχει εξαπατήσει σε τέτοιο βαθμό τους ψηφοφόρους τους. Κι αν υπήρχε, σίγουρα ο σημερινός πρωθυπουργός τον έχει ξεπεράσει.

danioliptes.gr

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.