Η κοροϊδία με τα Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών

Λεφτά βρέθηκαν! Ως διά μαγείας! Όχι φυσικά για εταιρείες και επιχειρήσεις ώστε να πάρει πάνω της η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτή αφήνεται να πέφτει στα τάρταρα, να εξαφανίζεται ή να μεταναστεύει και μαζί της να μεταναστεύουν και οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες καταλήγουν στα ασφαλιστικά ταμεία της Βουλγαρίας και των άλλων γειτονικών χωρών, ενώ εδώ μένει η ερημιά της ανεργίας, των πολυάριθμων κλειστών καταστημάτων και των ατελείωτων λουκέτων.

Όχι. Τα λεφτά που βρήκε η κυβέρνηση, τα βρήκε από το ΕΣΠΑ και τα προορίζει για να «στήσει» τα Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών. Τα χρήματα θα προέρχονται μάλιστα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020». Πρόκειται για μια παλιά εξαγγελία του νυν πρωθυπουργού , που θεσμοθετήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Όμως η συγκεκριμένη εξαγγελία ήταν εντελώς διαφορετική και κατά την ονομασία, αλλά και κατά το αντικείμενο. Είχε εξαγγείλει ο νυν πρωθυπουργός ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα ιδρύσει Κέντρα Διαμεσολάβησης Δανειοληπτών. Δηλαδή, έναν νέο θεσμό μέσω του οποίου το κράτος θα βοηθάει τους δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν τις υπερβολικές απαιτήσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς των τραπεζών. Αλλά τώρα, και αφού παρέδωσε τα πάντα στις τράπεζες, τις αρμοδιότητες, τις αποφάσεις, τις ενέργειες, και αφού τις άφησε ανεξέλεγκτες μαζί με τα distress funds που θα αρπάξουν τα σπίτια των εκατομμυρίων Ελλήνων Δανειοληπτών, ιδρύει έναν εντελώς άσχετο και κυρίως αχρείαστο θεσμό που δεν έχει κανέναν πραγματικό λόγο ύπαρξης καθώς όλα τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με κόκκινα δάνεια οδεύουν προς πώληση, πλειστηριασμούς, εξώσεις, υποχρέωση του ιδιοκτήτη να πληρώνει ενοίκιο για το ίδιο του το σπίτι στα distress funds, αρπαγή και ξεπούλημα επιχειρήσεων τα δάνεια των οποίων θα κρίνονται – από ποιους άραγε – ως μη βιώσιμα.

Στην ουσία η κυβέρνηση ιδρύει έναν άσχετο και αχρείαστο θεσμό για βόλεμα ημετέρων. Γιατί θα είναι πολλά αυτά τα Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών και θα είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Η καλύτερη ευκαιρία για να διορίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές παιδιά, ανήψια, βαφτιστήρια, κολλητούς και όποιον άλλον θέλουν βολέψουν. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός λόγος για την ίδρυση αυτών των Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών, τα οποία θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες εν αγνοία τους, αλλά και εμείς οι Έλληνες, ενώ παραμένει άγνωστο πώς θα πληρώνονται οι εκατοντάδες ημέτεροι που θα προσληφθούν για να στελεχώσουν αυτά τα κέντρα. Από κοινοτικούς ή από εθνικούς πόρους;

Και είναι άχρηστα αυτά τα κέντρα, γιατί πραγματικά δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης και κανένα αντικείμενο. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις αρμοδιότητές τους. Στόχος των Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη φυσικών και νομικών προσώπων (νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων) με την παροχή οικονομικών και νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για ζητήματα σύναψης δανείων, διαχείρισης ενήμερων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι πιστωτικών, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, αλλά και εταιρειών – funds που θα αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια, καθώς και εν γένει για θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, αντικείμενο του έργου αποτελεί η υποστήριξη του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μέσω της παροχής υπηρεσιών για τη δημιουργία του πρότυπου οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών ως περιφερειακών υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Σημειώνεται ότι και η τελευταία βρίσκεται τώρα στη φάση στελέχωσης.

Με λίγα λόγια, άνευ πραγματικού αντικειμένου. Γιατί, εκτός του ότι η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στις τράπεζες να ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα distress funds, έχει ήδη καθορίσει και το πλαίσιο λειτουργίας των distress funds, τα οποία τα αφήνει επίσης ανεξέλεγκτα να αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων.

Λεφτά υπάρχουν για το βόλεμα των ημέτερων. Αλλά και να μην υπάρχουν, βρίσκονται εύκολα και αμέσως.

danioliptes.gr